Follow Dr Han :)

Dr Han endorsed

Thursday, March 14, 2013

melayu ni jahat...


UIA once said in his tazkirah... " melayu ni jahat"

and we can see a clear example here
there has been a widespread rumour in the net and news regarding the bleeding baby issue at the SCN at HRPZ ll

Here is the truth,

the staff nurses at the ward is not 100 percent to be blamed
they are just human
3 of them need to take care of 20 babies in ward at least

FACT number one..
the baby is not injured or being injured or sustained any serious bleeding
the blood came from the IV access
what happened was , clearly we can see in the picture the baby is upside down
meaning the baby is very active in the baby court..
and when the baby move excessively ,  the vein access is accidentally displaced ,
causing some blood spilled.
definitely no major bleeding here
the baby is not harm in any way
the eye cover is for protection against the phototheraphy
the baby is admitted because on jaundice ...


FACT number two
the one who took the photo is such a jerk and an asshole
when u see thing like this happened ,
u call the staff nurse or the doctor
there is no point taking photo of this unfortunate event
call the people in charge and they will fix the situation
no medical personal in right mind would ignore this if they saw this baby.
but the jerk who took the photo... is sooooo busuk hati..
she decided to make a fuss about this...
she should have help the baby by getting some help


FACT number 3
the picture is not as bad as it looks like
it the baby is harmed or injured ,
the parent would have complaint
instead.. there is no issue coming from the baby parent


FACT number 4
dear people
be sensible and be logical
dont listen to rumour
dont spread wild rumour
dapat dosa free

13 comments:

Mrs.Yie said...

tak boleh taip dalam BAHASA MELAYU ke?

fifi said...

simple english jer ni..can't u understand?

Suliana said...

betul tu dr.. sebelum post fikirlah dulu.. huhu. bukan semua nurse teruk.. kena tq kat diorang take care our baby..

Mrs.Sheikh said...
This comment has been removed by the author.
Mrs.Sheikh said...

Entri yg bagus Nan, sebab penyebaran ni semua dok mengata staff HrPz.

Btw mrs.yie.. Tak salah entri b.inggeris ni. Xpaham boleh google. Ishhhhh.....

Missy said...

good entry..br sy paham mengapa keadaan baby cmtu..
zaman skrg spekulasi pon mcm berita sahih..aduhai dunia...

Tulisan Pusing said...

tq doc for the clarification.

Aish simple english pun tak boleh faham?

Attoodgrrl said...

Tak kesah la in english or in malay, the point is nk sampaikan msg. No wonder la kite ni susah nk maju kalau niat nk sampaikan info mcm ni pun org kritik how kite sampaikan..
anyway, good sharing.. very structured and opinions shared are based on facts :)

Marya Yusof said...

Hi doc,

Saya faham message yang ingin disampaikan... Saya juga menunggu2 jika ada yg ingin menceritakan hal yg sbnr ttg kes ni... sb org kita biasanya berhati baik... cuma saya kecewa bila baca tulisan doc ni terutama sekali paragraph yg ni "the one who took the photo is such a jerk and an asshole" ... Mind ur words doc... seorang doc dihormati kerana kepakaran & kebijaksaan mereka... tulis elok2 & cantik2 krn ia mengambarkan personaliti kita... kalau tak tiada bezanya kita dgn org yg amik gambar tu... maaf ye jika tersinggung... thank you for the explanation... Well done! :)

YanaUjang said...

tp knp nurse tu smpi keluarkan ayt, "klu xsuka benda mcm ni jgn msk sepital kerajaan.."?? menakutkan!

bkn sume org msk medical school..sepatutnya nurse or doc explain lah elok2 to the parents..and to the public as well...sy pn sayu tgk gbr baby berdarah² gini..

agreed to marya yusof..mind your words doc..

jazakallahu khair~ :)

betty said...

jgnla org yg complain tu aspect nurse jawab elok2 'kalau' die tanya pon dengan cara x elok..

sume kite ni adalah manusia.. manusia ni suke menilai keburukan daripada kebaikan..

tetapi,, bile anda sendiri berada di tempat nurse tu,, mgkin anda jugak akan buat benda yg sama..

stop blaming please..

react la dengan cara yg betol..

macam la kat umah anak sendiri x penah cedera..
anak pecah kepala sebab jatuh depan parents sendiri pon ramai je..
tp pihak staff hospital x penah marah parents sebab x jaga anak..
tp once anak die berdarah2 kat hospital,, terus nk blame.. huh..

Dr Hannan said...

To Yana ujang n maya Yusof

Go read today newspaper
The parent themselves admit they have never been ill treated by the nurses or doctors. The baby is not hurted.

U owe an apology to the nurses. Tak baik fitnah org. Drpd u fitnah those nurses.. Baik u bunuh org..

P/s- to Yana ujang.. Masuk RumAh orang bagi la Salam. Bunyi Alim sgt cakap arab....

juliaismail said...

The funny thngs is..you know what Hanan, parents dia sendiri tak tau yang anak dia jadi gitu macam mana plak the person who posted the picture boleh kata nurse tu cakap macam tu. Dalam kes ni boleh dikatakan orng yang send gambar ni lebih sudu dari kuah..kalau nak tau penjelesan lebih lanjut boleh baca http://juliaismail.blogspot.com/2013/03/gambar-bayi-berdarah-gemparkan-pengguna.html. Lupa nak introduce to the readers..im Julia Ismail..one of the journalist for local newspaper di Kota Bharu