Follow Dr Han :)

Dr Han endorsed

Wednesday, November 04, 2015

jeragat ? atasi segera!

 Masalah jeragat / melasma / hyper pigmentation boleh disebabkan oleh kesan sinaran uva & uvb oleh matahari , masalah perubahan hormon , keturunan Dan salah penggunaan produk atau tersilap buat rawatan muka
Oleh ITU masalah ini hendaklah di rawat oleh pakar shj
Sila ke @estetika_medispa utk mendapatkan hasil terbaik sekiranya anda mengalami masalah di atas
Hubungi 0102201929/ 0169249029
@estetika_medispa
Kota bharu & Kuala terengganu

Tuesday, October 27, 2015

jom kurus !



@estetika_medispa

Nak kurus tapi malas exercise ?

Yes , ini ialah masalah semua rakyat Malaysia. Semua manusia actually. Bagi orang yg suka exercise , x perlu nak kutuk org yg x exercise. Saya sendiri exercise hari2 tapi saya faham bukan semua org ade masa , kelapangan dan tenaga utk lakukan perkara yang sama. Kalau nak kurus dengan exercise , hendaklah berterusan. Bukan bersukan sekali seminggu. Paling kurang 6 hari seminggu selama 30 min setiap sesi Baru boleh kurus dgn cara bersukan. Kalau stakat kadang2, mmg berat badan xkan turun. Itu mmg hakikat. So kepada yang berat badan berlebihan, yg nak kurus, cara paling cepat ialah liposuction or buat gastric bypass operation. Tapi surgery ni menelan kos tinggi Dan risiko agak tinggi. Utk gastric bypass tu kos dlm rm50k. Liposuction? 10k and above. So? The next best thing ?

Kepada yg x nak surgery , x nak kene bius

Boleh Cuba fat freezing

Hasil yg menajubkan

Mmg terbukti secara scientific bole kurangkan lemak Dan digunakan di seluruh dunia. Fat freezing bertindak dgn cara membekukan lemak menggunakan mesin khas , di mana lemak itu dibekukan selama sejam, sehingga lemak ITU mati. Mmg berhasil.


Kalau nak Cuba boleh ke @estetikamedispa

Ade promotion utk fat freezing ni

Bermula dgn harga rm200 shj utk promosi bulan ini


Berminat hubungi 0102201929/0169249029
— in Kota Bharu.

Sunday, October 25, 2015

komplikasi laser , post inflammatory hyperpigmentation

 Dengan wujudnya banyak pusat kecantikan ketika ini, penggunaan laser makin meluas. Masalah mula timbul apabila penggunaan laser ini tidak mengikut peraturan di tetapkan, Mesin laser hanya boleh digunakan oleh doktor atau di bawah pengawasan doktor bertauliah sahaja
Namun begitu, dengan kebanjiran mesin2 laser, masalah mula muncul. Banyak komplikasi timbul selepas laser. Paling kerap muncul ialah post inflammatory hyperpigmentation atau PIH. Dalam bahasa melayu ,muka menjadi hitam selepas laser. Ada jugak komplikasi seperti hypopigmentation... yang mana kulit menjadi bertompok2 putih.
 Kebiasaan, komplikasi laser hyperpigmentation dan hypopigment disebabkan oleh conventional fractional co2 laser dan long pulse laser.
Sebelum anda mendapat rawatan laser, pastikan doktor tersebut berkelayakan mengendalikan mesin laser.
 Apakah rawatan utk komplikasi laser ini?
Ade kes yang saya jumpa, ada yang menggunakan cara yang sama utk merawat masalah yang disbbkan oleh laser tersebut. Maksud saya, ade doktor yang menggunakan co2 laser utk merawat PIH disebabkan oleh co2 laser... which is not very clever

PIH boleh sembuh secara semula jadi.. namum mengambil masa.. biasanya melebihi setahun kalau tidak di rawat
PIH memerlukan rawatan yang rapi yang teratur utk mengembalikan keadaan kulit asal anda
utk lebih detail.. boleh datang ke medispa kami.
estetika medispa....

Wednesday, October 21, 2015

korean diamond facial + led mask face theraphy

video
berita baik utk yg mengalami masalah white head dan black head yang x habis2. Nak dapatkan rawatan estetik tapi x mampu ..

jangan risau!

x perlu habis duit banyak2 nak buat rawatan mcm orang korea..
kami bawakan khas dari korea kepada anda!


di Estetika medispa, rawatan korean diamond facial combine dengan led mask theraphy hanya rm 90 sahaja
utk kulit muka yg flawless
segera buat appointment di  0102201929 / 0169249029

hanya rm90

susah nak percaya harga semurah ini utk teknologi daripada korea ini

kembalikan senyuman  anda bersama estetika medispa

Tuesday, October 20, 2015

produk tiruan dan menipu?

 " if it is too good to be true ... it is probably fake ! "

amat menyedihkan situasi perubatan dan kosmetik di malaysia sekarang. Terlalu ramai produk2 kesihatan yang dikeluarkan  , yang overclaim boleh menyembuhkan pelbagai jenis penyakit. Sifat peniaga2 yang mementingkan keuntungan semata2 menyebabkan ramai pengguna yang tertipu. Bukan saja, kehabisan wang ringgit, tapi pengguna mendapat kesan sampingan lain.

Banyak produk kesihatan sekarang, baik dalam bentuk kapsul atau minuman yang mengwar-warkan boleh menyembuhkan 1001 penyakit. Ade produk minumam yang katanya boleh menghilangkan darah tinggi, kencing manis, penyakit jantung, gout - sekali gus. hebat sungguh produk ini. Pengguna yang tertipu mula membeli produk ini kerana kehebatan marketing company masing2 yang muncul dengan pelbagai testimoni daripada pengguna kononnya. Amat mengejutkan, dengan kepesatan IT dan teknologi sekarang masih ramai yang tertipu dengan produk2 begini,

Pelik sungguh rakyat malasyia
Kalau bab2 politik, isu 2.6 billion, sanggup baca 10 jenis akhbar berbeza utk dapatkan info sebenarnya
sanggup baca balik biodata seseorang itu hingga cgpa 3.85 , di hafal oleh semua rakyat malaysia
Tetapi bila bab2 perubatan , mudah percaya dengan iklan2 murahan,

Sebelum anda mencuba produk2 yang kononnya boleh sembuhkan 1001 penyakit dengan hanya memakan satu tablet produk mereka sekali sehari... cuba fikirakan baik2..
Di dunia ini, ade banyak syarikat farmasi yang hebat2. Contohnya  syarikat Pfizer dan Bayer. 2 syarikat farmasi international. Di makmal mereka ade beribu2 orang pakar farmasi dan doktor yang bekerja bertungkus lumas utk mereka mencipta ubat2 utk kegunaan manusia. Namun, sehebat2 mereka ini,  masih belum mampu utk hasilkan satu ubat utk 2 jenis penyakit. Contohnya, satu ubat utk penyakit kencing manis dan darah tinggi sekali gus. Menjadi kebiasaan utk orang Malaysia, ade darah tinggi dan kencing manis... combo terus. tapi syarikat2 seperti pfizer dan bayer x mampu nak reka ubat mcm tu...
tapi lagi hebat kilang2 ubat di malaysia
tanpa ada pakar farmasi atau doktor bekerja sepenuh masa di makmal kajian scientific mereka... kilang2 di malaysia dapat menghasilkan pelbagai jenis pil dan minuman yang boleh menyembuhkan 1001 penyakit.
hebat sungguh

Yang lagi hebat di Malaysia, anda tidak memerlukan sijil perubatan atau farmasi utk jadi pakar kesihatan. Sesiapa yang mempunyai wang utk menghasilkan produk di kilang2 ajaib di malaysia secara automatic menjadi pakar perubatan.
Pakar perubatan segera ini pon mula menjual produk2 mereka dgn "claim" mengatakan ubat2 mereka boleh menyembuhkan 1001 penyakit. yang mandul pon boleh beranak.
hebat sungguh...

orang malaysia
kalau paip bocor , panggil tukang paip
nak akikah anak , panggil tok imam
rumah terbakar panggil bomba
tapi kalau sakit.. guna produk2 online...

fikir2 kan lah sendiri
x salah nak berniaga
x salah nak hasilkan produk sendiri
berniaga ni sunnah nabi saw
tapi jangan sampai menipu orang
jangan over claim
produk bukan ubat
sebelum claim sesuatu utk produk anda, tepuk dada dulu,...
apa yang anda tau pasal perubatan....
sebarkan ilmu yang salah... dosa x habis makan nanti..

Monday, October 19, 2015

rawatan jeragat


Promosi hebat di @estetika_medispa 

Utk masalah jeragat ,
Dah pakai beribu jenis skincare tapi still x hilang. Buat laser treatment kt clinic tapi takut muka jadi hitam ? Takut kene post inflammatory hyper pigmentation?
X mampu nak buat treatment mahal?
Jangan risau
Kami sedia membantu anda
Dengan harga mampu di @estetika_medispa
Dapatkan rawatan jeragat Dan pigmentation dgn kami dengan harga serendah rm150
Yes, utk shining peel treatment , Yang mengurangkan jeragat dengan berkesan. Tanpa suntikan or pembedahan. Selamat. Tiada kesan terbakar
Perubahan jeragat makin pudar dalam masa 10 hari

Utk appointment
Sila hubungi 0102201929
0169249029

Sunday, October 18, 2015

makanan-makanan yang boleh menyebabkan jerawat

 Masalah jerawat  merupakan masalah kulit yang paling kerap berlaku kepada manusia. Boleh dikatakan semua manusia akan mengalami masalah ini. Yang membezekan adalah tahap keterukan jerawat masing2. Ade yang hanya keluar 2-3 biji, kemudian hilang sendiri tanpa meninggalkan parut. Untunglah. Tapi yang kesian, ade yang keluar jerawat penuh muka, dan meninggalkan parut yang teruk , sepanjang hayat.


 ade macam2 perkara yang boleh menyebabkan jerawat timbul di muka anda ataupon di badan
antara punca utama ialah makanan. Antara makanan- makanan yang boleh menyebabkan jerawat ialah

1. makanan laut ( terutamanya sotong , udang, ketam , shellfish )
2. belacan / budu ( makanan yang berasakan makanan laut )
3. Keropok lekor / keropok keping
4. Kacang ( semua jenis kacang kecuali kacang panjang)
5. Kicap ( sbb kicap berasal daripada kacang soya! )
6. Minyak kelapa  / minyak avocado
7. makanan yang mengandungi mentega / marjerin dlm kuantiti yang tinggi
8. coklat
9. oily food. makanan bergoreng

Makanan2 di atas memang boleh menyebabkan jerawat, dan ade yang terbukti secara scientific
makanan2 di atas akan menyebabkan peningkatan pengeluaran minyak di muka, yang secara automatic akan menyebabkan pengeluaran jerawat

ook
so nak makan ape utk kurangkan jerawat?

anti oksidant?
yes
makanan2 yang boleh mengurangkan jerawat
1. teh hijau / green tea original , no sugar
2. cendawan
3. timun batang
4. aloe vera
5. coq10 
so. kalau nak cantek , watch what you eat!
bagi orang yang tiada jerawat, mmg x kesah nak makan ape pon
tapi bagi orang yg sensitif, makanan2 ni kene extra careful sket

selamat mencuba dan sebarkan !



craze run 2015

 my first attempt in running competition. took part in the craze run at the husm on saturday. it was a trail run with multiple obstacles. i did it in 18mins , for 4km of obstacle run , which is ok. but not good enough to get onto the podium. i finished at 8th place for men's open category
will do better next time
need to train harder!




Saturday, October 17, 2015

 Nak kulit flawless, bebas jerawat dan tiada jeragat.... Tapi x mampu nak buat rawatan mahal-mahal...
Promosi istimewa di estetika medispa. Magic peel.
Ape ITU magic peel? Magic peel ialah rawatan utk membuang kulit2 mati, menghapuskan jerawat , mengurangkan jeragat dengan cara menggalakan pertumbuhan sel sel kulit muka yang Baru. Tiada suntikan , tiada pembedahan tapi hasilnya kulit yang flawless Dan menawan. Harga istimewa hanya rm150 sahaja.
Normal price utk magic peel ialah rm350.
Bukan ITU saja. Kami bagi free Korean innofacial Dan free rawatan led theraphy mask utk mencantikkan lagi kulit anda.
Yes , semua ini hanya dengan harga rm150
Normal price utk semua ini ialah rm600
Kunjungilah estetika medispa skarang
Appointment 0102201929
0169249029

Thursday, October 15, 2015

dr hannan skincare , glycolic mask

Jom pakak pakai @hannancosmetics skincare 

Ade macam2 set, berbeza2 mengikut keperluan Dan masalah kulit anda.
- set jerawat
- set jeragat
For detail bole tgk kat IG @estetika_medispa
 or @hannancosmetics
Order @ 0102201929 / 0169249029

masalah kulit berminyak? banyak white head & black head?

hantu pak limah is back in town !
haha

anyway, i m using @hannancosmetics exfoliating mask to remove all the white head and black head from my face
it also helps to rejuvenate my skin , unclog the pores , hence prevent acne formation
Mask ini amat bagus Dan berkesan utk masalah muka berminyak Dan berjerawat.


this exfoliating mask contains glycolic acid. Glycolic acid is one of the most effective rapid exfoliators available. It’s derived from sugar cane and has tremendous success regenerating the surface layers of the skin. 

Exfoliating mask by @hannancosmetics 

Made in USA
Kkm approved

Normal price rm120
Current promo price rm90
Order @ 0102201929/0169249029

Wednesday, October 14, 2015

Corporate social responsibility (CSR) by estetika medispa & hannan cosmetics

" Corporate social responsibility (CSR, also called corporate conscience, corporate citizenship or responsible business) is a form of corporate self-regulation integrated into a business model"


Kami amat bersyukur dengan segala kejayaan yg dikurniakan ALLAH kepada kami - hannan cosmetics dan estetika medispa

with success comes power. with power, comes responsibility
we are trying to give back to the community in the best possible way
 mane2 pihak yang berminat utk menganjurkan acara2 kebajikan, bole hubungi kami di estetikamedispa@gmail.com utk kerjasama
insyaAllah sekiranya ade kelapangan kami akan turut serta
the more you give, the more you get
 terima kasih atas sokongan anda semua kepada hannan cosmetic dan juga kepada estetika medispa
kami akan membalas jasa baik anda dengan menyumbang kembali kepada masyarakat yang memerlukan

salam maal hijrah.

macam mane nak pilih sunscreen ? how to choose correct sunscreen.

Macam mane nak pilih sunscreen yang betul??? Occay ramai yang tanya soalan ni dan banyak jugak jawapan2 yg agak kelakar yang saya dapat di Facebook. Occay , ni caranya. No 1, pastikan sunscreen ade perlindungan utk UVA & UVB . amenda ni ? Sinaran cahaya matahari ade beberapa lapis. Uva n uvb yg boleh merosakkan kulit kita. No 3. SPF yg cukup? Adakah makin banyak spf makin bagus ? Ok , spf makin tinggi, makin tinggi perlindungan drpd uva n uvb, tapi makin toxic SBB memerlukan lebih bnyk chemical utk naik kan level spf tu. So spf 30 dah cukup. X perlu bnyk Sgt unless u nak tinggal kt pulau n tido tapi pantai everyday.
No 3/ pastikan water resistant. Correct way utk pakai sunscreen , reapply every 2 hour kalau Rajin la.

So kalau rasa susah Sgt nak cari sunscreen yg cukup syarat2 ni... Gunakan sahaja @hannancosmetics rejuvenation antioxidant sunscreen. Selesai masalah. Order @ 0102201929
Harga promosi rm95.

Sunscreen kami siap ade extra vitamin a,c Dan e utk kulit yang lebih sehat !!
@estetika_medispa

Sunday, October 11, 2015

vitamin c injection ? iv collagen ? iv placenta injection ?


 Yes , i m back in the blogging world after few years of absence. i was busy.
anyway, this past few years, i have noticed that malaysian ladies ... and some gentleman as well are so crazy about having fair and "white" skin , hence they choose to do this "whitening" injection treatment. And of course, with this craziness,  some people are making crazy money selling this whitening products. Unfortunately our malaysian citizen are not well informed regarding this whitening injection which has been selling more than hot cakes in the facebook and instagram.
 funny thing about malaysian people. they claimed that they are smart. but it is so hard for them to figure out which are the original product, and which are fakes. occay, smart malaysia people who are using these whitening injection.. let's take one example of this famous mixing white injection. it claimed is made by swiss med company. those only seller claimed that this mixing white is made in swiss. OK FINE smart a**. Try google swiss med, and i m pretty sure swiss med is not a pharmaceutical company or a factory that can produce injectable item. So? where the heck are these boxes came from? i can assure u they are not swiss made. and something for sure, if the company is fake, why would u believe the ingredient is original vitamin c and iv collagen????
 occay, example number 2. this fancy complexion 6 whitening set. sells for thousands of RM. And there is a lot of people who believe that, this thousand ringgit injection combination is the best in the world. again, try google complexion 6 , can u find the original manufacturer of this product???
A normal pharmaceutical company would have an official website and listing of their product to prove that they are legitimate. If u are selling coke and cocaine it is very unlikely you would have ur own registered and patented .com website right?
 lets says, pharmaniaga... they have pharmaniaga.com.my ... pfizer.com and many other legitimate pharmaceutical company. But, i have been searching for this complexion6.com or dermedical.com who made glutax of many generation ... and i found nothing official online about these company.
and some smart malaysian would said... how about this laroscorbine by roche? roche is a legitimate pharmaceutical company right?  occay, u are right about roche, they are a legitimate pharmaceutical , a very famous one indeed. but they stop producing this products many many years ago and u cannot find this product inside their blue book or official website anymore. so if roche is not making them anymore? where does this product come from these days? old stocks? vitamin c would not last that long.


the funny part about smart malaysian didnt stop here.
This online vitamin seller claimed their products are original vitamin c. when u look at mixing white ampules , they are colourless ampules. how can u store vitamin c in colourless ampules? vitamin c are very sensitive to light. if they are smart enough to make vitamin c, i m sure they are smart enough to know how to store them in correct way...
occay, dont let me start on this placenta injection
this is as funny as it can get...
how on earth this placenta could be a original placenta?
how do u store a placenta in a box? no ice? no freezing?
how do u keep this placenta alive?
even botox need to be keep between 2-8 degrees
how do u keep this placenta alive between all those poslaju delivery
how it is possible?
dear malaysian... do ur post ur fresh meat from kl to johor via normal rm6 poslaju package?
what would happen if u do?
the meat would smell like rubbish once it reach the destination?
if the placenta is dead? how does it give the cell regeneration effect?
smart malaysian... pls enlighten me...

there are too many facebook and instagram doctors nowaday
occay fine, if u want to be doctors too without going to med school and finishing housemanship
nobody can stop u
but please, do not preach something u have zeeero knowledge
too many beauticians nowdays...
stop it.. please... for goodness sake

Tuesday, July 08, 2014

10 Brain Damaging Habits That You Must know



BRAIN-

10 Brain Damaging Habits That You Must know

Here are 10 Brain Damaging Habits That You Must Know

1. No Breakfast
People who do not take breakfast are going to have a lower blood sugar level.
This leads to an insufficient supply of nutrients to the brain causing brain degeneration.

2. Overeating
It causes hardening of the brain arteries, leading to a decrease in mental power.

3. Smoking
It causes multiple brain shrinkage and may lead to Alzheimer disease.


4. High Sugar consumption
Too much sugar will interrupt the absorption of proteins and nutrients causing malnutrition and may interfere with brain development.

5. Air Pollution
The brain is the largest oxygen consumer in our body. Inhaling polluted air decreases the supply of oxygen to the brain, bringing about a decrease in brain efficiency.

6. Sleep Deprivation
Sleep allows our brain to rest. Long term deprivation from sleep will accelerate the death of brain cells.

7. Head covered while sleeping
Sleeping with the head covered increases the concentration of carbon dioxide and decrease concentration of oxygen that may lead to brain damaging effects.

8. Working your brain during illness
Working hard or studying with sickness may lead to a decrease in effectiveness of the brain as well as damage the brain.

9. Lacking in stimulating thoughts
Thinking is the best way to train our brain, lacking in brain stimulation thoughts may cause brain shrinkage.

10. Talking Rarely
Intellectual conversations will promote the efficiency of the brain.

cerita baju melayu hijau

cerita baju melayu hijau...
al kisahnya, baju melayu hijau yang saya pakai 4 hari lalu ni.. sebenarnya dibelikan oleh mama saya pada bulan puasa tahun 2001 , iaitu lebih kurang 13 tahun yang lalu. 2 perkara menarik tentang baju ni..

no 1, saya dah berjaya turunkan berat badan , jadi mcm zaman remaja balik. baju ni saya pakai ketika berumur 17 tahun. so body saya skrang still body remaja

no 2.
baju ni mama saya belikan pada ramadan tahun 2001. ketika itu saya baru lepas ambik SPM. ambik SPM dlm bulan puasa. result x kluar lagi tapi mama amat yakin dengan anaknya sorang ni , jadi belikan la baju melayu berharga rm90 di bandar pasir puteh sbg hadiah awal2. alhamdulillah, keluar result spm 2001, dpt 9a dan dpt biasiswa , terus pergi luar negara..
cerita di sebalik semua ni....

saya dibesarkan dalam keluarga yang sederhana. saya anak ke 3 daripada, 5 adik beradik lelaki. ibu bapa saya keje makan gaji. menjadi anak ke 3, saya mengalami sindrom anak tengah. rasa mcm mak ayah kurang beri perhatian kepada saya. mungkin sbb ketika saya tengah membesar, ade sedikit kekangan kewangan dalam keluarga ; ye lah, abang2 sibuk melanjutkan pelajaran di univerisiti, adik saya pulak ada masalah jantung yg memerlukan rawatan dan pembedahan di IJN. Jadi, ibu bapa saya memang sentiasa berjimat cermat. kami sekeluarga amat jarang makan di luar, setahun sekali nak merasa KFC atau yang famous masa saya membesar , A&W... nikmatnya waktu zaman kecil2 dulu kalau dapat makan ayam goreng kfc dgn air root beer ... nak pergi holiday tu memang jauh panggang dari api je la. tapi x kesah pon, rakan2 cuti sekolah di jalan2 kat KL. saya cuti sekolah kayuh basikal dengan kawan2 pergi mandi air terjun, lepas tu tangkap kura2, biawak dan ular, jual kt orang cina...

di sebabkan kekangan duit jugak, kami adik beradik x dpt merasa baju melayu baru setiap tahun. masa sebelum skolah, mama yang akan jahitkan baju melayu utk raya. bila dah masuk skolah, mama belikan baju melayu baru utk hari raya 2-3 sekali. saya masih ingat, ketika bersekolah, hanya ada baju melayu baru masa darjah 1, darjah 3 , tingkatan 3 dan last tingkatan 5. tahun2 yang tiada baju baru, saya hanya pakai baju melayu tahun sebelumnya atau pakai baju abang saya. tiada baju melayu bukan nak cakap ibu bapa saya x mampu, tapi ada perkara lain yang harus di utamakan pada waktu itu. wang yang bnyk diperlukan utk membesarkan kami 5 beradik, jadi baju melayu baru bukan lah keutamaan atau pon perkara penting. namun begitu, kami adik beradik tidak pernah komplen atau merungut kalau tiada baju melayu baru di hari raya sbb kami faham kesusahan ibu bapa kami. ayah x pernah lepak di kedai2 kopi atau keluar malam bersama rakan rakan. sentiasa duduk rumah. rokok x pernah hisap. jimat duit.

nak minitis air mata pulak tulis cerita ni, teringat kesusahan orang tua nak besarkan anak2... dengan gaji mereka yang x seberapa...x terbalas jasa meraka kepada kami semua...
kegigihan ibu bapa saya membesarkan kami semua, menjadi inspirasi utk saya berjaya sempai skarang. kegagalan bukan lah pilihan utk saya, saya kene kerja keras n kuat utk membalas jasa ibu bapa.

jadi, setiap kali saya pakai baju melayu hijau saya ni... memang akan menitis air mata. dah 13 tahun dah umur baju ni.. tapi masih di jaga cantik dan saya akan terus pakai baju ni selagi muat. 13 tahun dulu semasa mama saya beli baju ni dgn harga rm90, perasaan saya mcm dpt baju harga rm90000 kalau nak dibandingkan dengan keadaan saya skarang.

tujuan saya cerita semua ni, bukan nak memburukkan ibu bapa saya atau nak raih simpati. sekadar menjadi ingatan kepada kita semua tentang pengorbanan ibu bapa. sekadar ingatan, , bukan senang nak senang...
begitulah al kisah baju melayu hijau....

Wednesday, February 12, 2014

Dr. Oz Discusses CoolSculpting Part 2

the best solution to get rid of stubborn fat in your tummy or any part of the body. scientifically proven, safe  and worth the money



now available at klinik primer kota bharu..

promo price rm999 per session


Thursday, February 06, 2014

cryolipo




its principle relies on controlled cooling for non-invasive local reduction of fat deposits to reshape body contours.The exposure to cooling is set so that it causes cell death of subcutaneous fat tissue without apparent damage to the overlying skin. The procedure is billed as a nonsurgical alternative to liposuction. The name Cryolipolysis is a portmanteau of "cryogenic" and "lipolysis." Cryogenic lipolysis is the process of controlled cooling to reduce localised fat deposits used in Cool Sculpting, 3D Lipo and Cryolipo


 Lipolysis procedures attempt to "dissolve" fat cells by nonsurgical means. A number of methods have been attempted, including the use of laser, ultrasound, and rf current. Popsicle panniculitis is a dermatologic condition that shows that exposure to low temperatures can selectively damage subcutaneous fat while leaving skin intact. Based on this premise, fat cells are more easily damaged by cooling than skin cells, cryolipolysis was developed applying low temperatures to tissue via thermal conduction. In order to avoid frostbite, a specific temperature level and exposure is determined. Physicians Dieter Manstein, MD, PhD and R. Rox Anderson, MD at The Wellman Center at Massachusetts General Hospital originated the concept, explored it in a number of experiments on pigs, and reported their data in 2008. While the process is not fully understood, it appears that fatty tissue that is cooled below body temperature but above freezing undergoes localized cell death followed by a local inflammatory response, a local panniculitis, that gradually over the course of several months results in a reduction of the fatty tissue layer. When exposed to extreme cold, the body's usual response is to restrict circulation to keep the core of the body at the correct temperature. Cryolipolysis makes use of a powerful vacuum which adds to the inflammatory response by drawing blood up to the surface layers of the skin.