Follow Dr Han :)

Dr Han endorsed

Friday, March 23, 2007

Home made sushi

Setelah beratus kali aku menghabiskan duit kat kedai sushi.. kali ni, nak try buat sushi sendiri pulak.. lepas tu makan sampai pengsan. Tapi, nak buat sushi sendiri ni bukan senang jugak. Tapi semalam... jadi la jugak sushi buatan manusia ni....

bahan-bahan nak buat sushi-roll
1.beras sushi (xder dlm gambar sbb dah masak- 35rub-RM 5)
2. sushi seasoning ( 100 rub - RM 15)
3. kicap utk sushi ( 100rub - RM 15)
4. seaweed ( 80 rub - RM 13)
5. tuna utk inti sushi roll ( 20 rub- RM 3)
6. mayonise ( 20rub -RM 3)
7. red caviar ( harga rahsia!!!...tapi murah jer)
8. crab stick ( 15 rub - rM 2)

kepuasan makan sushi home made... tidak ternilai. There is something money cant buy.. the rest.. the is mastercard..
ok.. tamat iklan mastercard, ha ah.. tu jer la kot bahan2 nak buat sushi ni... plus gula n garam dicampurkan dalam seasoning sushi tu. Lepas tu... seasoning sushi + gula+ garam, campur dlm nasi sushi yang baru masak tu...utk isi sushi-roll ni.. depend kepada kehendak masing2 la. Kalau mcm kak red yg suke ikan kering n cencaluk dalam sushi tu, bole la letak. tapi biasanya org letak crab stick or caviar yg dicampur dgn mayonise...
lepas tunggu nasi sejuk.... bole la memulakan acara membungkus. yang kat atas ni isi caviar n mayonise. Letak satu lapisan nipis nasi atas seaweed tu.. pastu letak kan isi kat tengah2 tu...
lepas tu.. gulung la.. semalam ade 5 gulung sushi... 2 caviar, 2 crab stick.. satu tuna... lazattttt... lemat berkrim disukai ramai...!!!!
inilah hasilnya... akhirnya,.. sushi home made ni.. xder la lawa sgt mcm kat kedai tu. tapi rasa dah lebih kurang same jer rasenya... next time punye hasil sure lagi cun....






6 comments:

Equilibrium said...

mmmm...sushi is my fave..always beli kat jusco n seludup masuk panggung hahaha..i tried once last year making sushi on my own but i realized the seasoning has alcohol, n'est-ce pas? wallah'uallam..enjoy ur sushi...i love california roll..Makkkkkk..nok kelik mesia....

Red Mummy said...

ek enek

x pasal2 kata aku makan ikan kering!!!

hallo, lidah mak lidah western, sushi2 ni jepun2 ni cencalok2 ni lagi le x tertelannnnnnnnn

adrenaline said...

ewewewewe.....i wish i can eat sushi....sure nice.but i have bad experience with sushi. so kiter dah pangkar sushi frm my eatin list....bau hanyir sgt lar....mcm nak muntah biler makan....anyway, i bet urs sure nice....

wénkt said...

hari ni wan dh makan sushi dah!! pi carrefour tadi, ada sample... wan ambik satu, then pusing2 kawasan sayur, then pi ambik lagu satu.. pusing kawasan ikan lak.. abih tu, pusing sklai lagi kawasan sushi n ambik lagu satu... lepas tu buat buat pilih sushi, then ambik skali lagi...

then naik atas, beli satu cd ni, then turun bawah, pow lagi satu sushi.. kenyang...

Carrefour punya trick nak kasi org test sushi mmg berbaloi!

Equilibrium said...

wan....ko mmg bijak giler.larat ko tawaf satu carrefour utk rasa sushi ek...hahhaaha

pearlEJ said...

pandai gakk ekkk....