Follow Dr Han :)

Dr Han endorsed

Tuesday, May 28, 2013

anak durjana.... tolong la sedar

well. another sad story
worse than BERSAMAMU TV3 cases...

at my clinic today...

Me : salam mak cik...  apsal ni darah tinggi sangat ni... terbalik meter dah ni makcik...
Mak Cik : ye la doktor.. macam mane tak naik.... dah seminggu habis ubat... sebelum ni mak cik makan ubat hari2 sampai habis doktor...
Me : Laaa mak cik.. dah seminggu ke... apsal x tunggu sebulan je makcik.. .ehehhee.. gurau je mak cik.. apsal x datang awal2?
MakCik : macam mane nak datang.. mane ade kenderaan.. rumah dalam kampung tu.. mak cik dok sorang2..
Me : iskh 2.. xpe mak cik.. mak cik xde anak2 ke?
Mak Cik : ade doktor.. 5 orang anak mak cik.. tapi semua sebok dengan keje.. ni yang mak cik pon malu ..
Me : keje ape yang busy sgt tu mak cik.. sampai nak bawak mak jumpe doktor 2 bulan sekali pon x bole mak cik.. 5 orang tu x bole gilir2 ambik cuti ke setahun sehari utk mak?
Mak Cik : tu la doktor... mak cik dulu.. masa diorang kecik.. nyamuk seekor dalam kelambu pon mak cik kejar sampai dapat.. bila dah tua mcm ni la... bercuti bawak anak bini g jalan2  bole je.. ade pulak cuti.. tapi x bole nak ambik cuti nak bawak mak g jumpe doktor 2 bulan sekali.. ni pon mak cik datang naik motor , bayar upah kat anak jiran sebelah....

Dear fellow frens
dont be such a jerk
our parent raised us with all the love in the world
spend all their money and time for us
but we dont have time to take them to see doctors for check up once in a while
what a shame
for those people whose parent is like this
kamulah manusia paling keji atas dunia ini
anak yang derhaka adalah lagi teruk dari anjing...

Please guys
respect our parent
treat them well
love them
ni pon nak kene ajar ke?
anak 5 orang x bole nak jaga mak sorang?
malu la sket...
malu kat anjing...

if u could spend days holidaying with ur wife and kids
is it so hard to take a day off once a year for ur mom and dad?
seriously guys
when u get older
ur children will do the same to u..

5 comments:

KonspiMaker said...

touched....

Mis Ain said...

rmai mcm ni doc..

nyonyacyber said...

ramai anak derhaka nak jadi si tanggang moden skrg ni.. sedih bila tgk mak bapa yg dilayan anak2 sebegini.. ya allah jgnlah dipalingkan kasih sayang kami pada ibu bapa kami..

baby comel said...

sesungguhnya syurga itu tetap dibawah telapak kaki ibu. Berduit berjuta2 sekalipun, belajar setinggi manapun, Dato' Tan Sri mana sekalipun kalau sekali buat mak bapak menitiskan airmata sengsara, mak bapak tak redho, susah mati nanti. Azab dunia akhirat. Ya Allah, mintak dijauhkan. I stay with my parents until now. Alhamdulillah we're close together

harnidahussin said...

Assalamualaikum..

Doc..
I'm touched with this entry..
indeed..i am facing this situation as well..

if u don't mind boleh ke saya minta izin nak share your post at my fb or blog?
i'll make sure to include your blog url as well for credit..

moga2 dapat membuka mata atau memberi kesedaran pada semua ataupun sebahagian daripada mereka yg membacanya..

thank u so much..

Regards,
Harnida