Follow Dr Han :)

Dr Han endorsed

Wednesday, April 13, 2011

my patient made me drop a tear....

this rarely happened to me..
it's so touching..

@ the clinic today

a chinese guy , who was diagnosed with colon cancer , currently on chemotheraphy...
he's planned for operation somewhere next month
hence he came to see me today for the pre operative assessment..

i asked him..." uncle.. ape yg nak operate next month ni..."
he replied " nak buang kanser, lepas tu nak masuk balik stoma kat perut ni...
pakcik x selesa ade stoma ni... x bole nak buat kerja.."
then i told him... he's planned for other operation  , not for reversal of stoma
therefore i arrange him to see the surgeon again to discuss regarding the operation

before he left the room
he came to me.. shake both of my hand
and he said " doktor , saya mintak maaf banyak2 susahkan doktor...
saya x sekolah , x pandai pasal ni.. sebab tu saya susah faham sikit , terima kasih sebab beri penjelasan panjang lebar pasal penyakit saya ni .. saya harap doktor x marah..."
I was stunned... i was speechless..
he looked so naive and  innocent...

then i told him ... holding back my tear..
"pakcik.. this is my job... ni keje saya rawat orang, saya buat yang terbaik... saya doakan yang terbaik utk pakcik..."
he hugged me..
then i asked him to leave..
not gonna cry in front of everyone..

6 comments:

pB said...

kalau semua pesakit macam ni kan bagus

Hannan said...

amat terharu dan menyentuh perasaan betul pakcik ni

shusupian said...

sy pun terharu bace..inilah tugas doktor..bukan semua pesakit faham ape yg doktor smpaikan

Anggerek said...

touching..huhuh

Cik JuneD said...

terharu nyer lah ade patient camni..
kesopanan beliau sangat tingi, sy mendoakan patient itu cepat sembuh :)

zida said...

memang innocent. kadang2 kita mesti rasa kesian kat dia kan. hope he will get well soon :)