Follow Dr Han :)

Dr Han endorsed

Tuesday, April 12, 2011

on diet part 2....

me is trying hard to lose my weight
exercising is easy for me
i went to the gym almost everyday
run on the thread mill for half an hour
do sit ups.. lift weight
no problemo

but the hard part is controlling my bloody diet

occay , to get a perfect body weight
base on my daily activity
i reckon i need about 2500 to 3000 kcal per day..
( any dietician out there , correct me if i am wrong )
my daily exercise at the gym usually cost me only about 600kcal
on normal exercise
if i do more than 1 hour , i'll burn about 1000kcal
still left another 2000kcal
my daily life ... walking, eating , driving , talking..... over 24hour ,
that should use about 1000-2000 kcal...

yes , that would be in the perfect world
but i'm not living in that perfect world

a plate of nasi lemak will give you about 600 kcal...
a glass of soy bean drink gave u 100kcal...
hence..
i ended up taking more than 3000kcal per day...

damn... a lot of numbers to be digest today...

now i'm thinking of ways to reduce my food intake..
how how how???
should i take drugs? easy way out definitely!

9 comments:

betty said...

if you are effect on caffein, you may try take the coffee at 10 a.m, it makes you feel full and low appetite to eat for your lunch. thats my suggestion and what i'm practice in my daily life..the 3 in one coffee has higher caffein.. but I know its not good for our health.. well its batter than taking drugs..

Hannan said...

caffeine... heard about it..
tapi i allergy dengan coffee ni...

Eyrique Ettiqaz. said...

fruits(detox)+exercise=lose weight..hehe..

Hannan said...

fruits.... adakah fruits dalam coklat vochelle yang lemak berkrim itu di kira fruits?
heheheheh

munamuni said...

salam, dr...nak share, saya dan kawan saya dan saya lihat banyak orang berjaya gune produk nutrisi herbalife, dan saya juga menggunakan...mereka mendapat bentuk badan idaman mereka dan semakin sihat.... memang bersenam boleh membakar kalori, tapi kalo makan tak jaga, memang sia2...nak hapuskan sepotong pizza pepperoni perlukan senaman 30 minit treadmill........ harap dr. cube

ettyfazlimy said...

for wt reduction diet, we always suggest 1800 kcal n below...
have to take main meals regularly
do not skip meals...bfast, lunch n dinner
no snacks... coz time nie lah, we tend to take sweet kuih or sugary drinks
choose healthy cooking method...no fried food or santan
take lots of vege during main meals coz fiber will help you feel satiety longer n avoid to eat in big amount...
aper lagik ek?
jgn stress sgt..chaiyok2!!

silverplate said...
This comment has been removed by the author.
KuraKuraDiBawahCawanKaca said...

hai,

this is my opinion.. i rasa u kena control ur portion intake.. jangan makan sekali harung je.. makan 5-6x sehari dalam portion sikit.. kalau u busy, u boleh makan protein bar or minum protein shake..

kalau u nak turun cepat, say bye2 kat nasi lemak, makanan manis2, lemak2.. drink 3liters of water tiap2 hari.. paling senang, bila celik je mata pagi2, habiskan 500-1000ml air..

selalunya kalau u stop minum makanan goreng2+berlemak and tinggalkan minuman manis, dalam 1-2 bulan dah tunjuk result..

nasi2 tu semua u tukar ke brown rice or wholewheat pasta.. lauk minyak2 sila kurangkan.. main rebus2 and grill je.. senang je, marinate chicken breast dengan black pepper and salt.. then grill.. makan dengan pasta..

after 7pm, jangan sentuh any carbo.. makan protein je..

pasal training pulak, takat lari manja2 kat treadmill lemak2 degil tu takkan cair.. u kena try buat High Intensity Interval Training(HIIT)

jog for 1minute, lepas tu sprinting as fast as u can for 30-60secs.. then jog balik.. ulang 5-7x.. ambik masa 20minit je.. it will burns ur legs likes hell! kalau nak best lagi, naikkan incline treadmill tuh..

untuk weight training, i rasa u kena tukar ur program.. kasi badan terkejut sikit.. barbell squat, bench press, deadlift and other compound exercise u kena buat 3-4x seminggu..

muscle can helps u to burn excess calories..

bagi i, tak perlu exercise tiap2 hari.. 4-5x seminggu okay dah.. yang penting tiap2 exercise yang u buat tuh, intensity mesti tinggi..

exercise hanya tolong 30% je untuk turunkan berat, selebihnya ialah diet.. kalau exercise giler tapi makan 'makanan sampah' buat ape kan?

mindset kena kuat.. disiplin and komited.. kasi masa 12weeks kat urself.. i know u can do it!!

sorry doctor.. i memang tak tau cara nak tulis dengan ayat lembut2 ke ape.. bagi i ubat takkan membantu untuk sihat or kurus.. exercise+healthy food+rest je yang dapat membantu..

ok then..


p/s : i pernah terserempak u and ur wife keluar dari Renaissance Hotel KB last month, mana ade doctor nampak gemuk.. buncit sikit je.. kihkihkih;)

ettyfazlimy said...

wah...very informative info n tips from kura-kura...thanx