Follow Dr Han :)

Dr Han endorsed

Saturday, April 17, 2010

truth about the complaint

I'm not sure about what is "sya_zazoo" problem ,
but i'm sure she had a bad experience at the hospital

to sya zazoo..
may i know what are u?
are u working? own a business?
or whatever?

u are expecting a doctor to give a 5 star treatment at the government hospital?
r u kidding me?
it's not us who made the rule that we have to work extra hour everyday
but we did that becoz , if we didnt? who gonna suffer? the citizen right?
we do have the right is we dont want to work extra hours,
but we are human being..
knowing the fact if all doctor refuse to work extra hours at the government hospital,
how many people are going to die everyday?
hence, we doctors - sacrifice our time to serve the people..
and yet we dont write to newspaper - asking why are there so many sick people out there?

seriously, sya zazoo... u have issue here
i dont know what's ur problem
but if u have personal issue, go and take it somewhere else.
i'm saying the truth about the free health care that our government provide
but hardly appreciated by the citizen.

and one more thing,
i realize - those who made complains about government hospital,
are those who came and visit their relative for 5 minutes at the hospital
for those u stay and wait their sick relative / family member by the bedside - they would see and understood how hard does the doctors work, day in and day out

I once asked by a mother of a patient ,
"doctor, bile abes keje? semalam mak cik tengok doctor dah keje dari awal pagi, tengah2 malam pulak dok ambik darah patients, pastu pagi2 dah masuk ward balik.. doctor x balik rumah ke? , ni dah petang dah? mak cik pon dah 3-4 kali salin baju... "

i just smiled..
and yet people like sya zazoo are so critical about doctors...
hell...i dont care about this kind of people.
i did my job and i'm happy when patient get better

5 comments:

هدايه يسٓ / Hidayah Yassin said...

slm dik. lama dah nak komen sesuatu ni...

straight to the point je la ye...akak ni bukan dr, nurse atau sape2 tapi pernah keje dengan dr2 walau hanya kat klinik. sebabkan akak ni suka tanya dr mcm2 soalan then akak mcm dapat rasa apa yg dr2 ni hadapi masa keje kat hospital which is itu adalah priority diorg. even tengah locum pun kena jugak balik hosp.

kalau akak kat tempat pt (sya zazoo cth nya) mgkn akak pun akan jadi mcm dia...mcm2 sbnrnya org komplen itu dan ini, tapi sbb dah tau sikit2 apa dr hadapi then akak rasa mcm akak ckp tadi, akak fhm kot dr rasa apa.

kalau ikutkan hati mgkn dorg akan ikutkan rasa penat tu tapi inikan dah keje dorg? dan kalau ini pulak adalah minat dorg sejak dulu lagi...kata org kalau dah minat, apa jadi pun dr2 ni akan tetap terus keje.

kdg2 akak pk ada dorg ni tak bersyukur ke at least org nak rawat sakit2 tu semua? akak lega sebab akak boleh rasa apa yg dr n sesetengah pt rasa...so akak fhm situasi dedua sekali....alhamdulillah.

n kalau dah ada mslh kat satu tempat mesti akan berkait dgn tempat2 lain (hosp utamanya). tapi kbykn dorg ni tak faham kot.

lebih buat akak fhm bila akak bc novel sorg dr HO (denyut kasih medik)... senang kata tak sape pun manusia dlm dunia ni sempurna.

harap awak terus tabah. ujian selalunya Allah beri pd org2 yang DIA tahu boleh hadapi...pt kalau mengadu, kitorg yg keje kat klinik ni pun sm jugak halnya. nak mrh, dorg lagi bising, kita dimakinya...

p/s: sori panjang sgt pulak...akak salute dengan dr2 n yg semua keje bidang perubatan ni. bsr cbrn n pahalanya...

Wahidah said...

kita komen ne secara overall..c nak point kt sesape kan..

bace entry han ne i notice u mcm kecewa kan bile public is so criticial..

yes han itu yg kita akan hadapi..event kita tk minta utk dipuji tp bila aper yg ktia korbankan masa,tenaga n usaha di kritik sekritik2 nya mungkin kita akan kecewa..

tp percayalah..doctor and citizen is really need to each other..

buat sya zazoo pulak,mungkin awk pernah hadapi situasi yg teruk ketika deal ngan hosp..i'm sorry for that..tp percayalah u still can trust our healthprovider..

so many things that our governemnt provide to make the citizen healthier..

"MULAN" said...

stay strong & tough doc..!! ikhlas & dedikasi, pahala menanti..

mamaAm said...

salam.....

well sya zazoo..first of all the system was created by non doctors... terfikir jugak nak mogok...tapi tergamak ker??
doctors r not lawyers...
we dont even have time to go to toilet !!
Second...wat ever your opinion is...you r still young....awak hanya akan faham when one of your son/ daughter jadi doktor one day...i would not encourage mine !!
Plus i think half of the docs out there kena jadik doctor sebab parents yg nak....we all dah lama anggap keje as ibadah...
Just last week , i'm taking my sick child to private hosp. coz my hospital emergency Unit was so crowded...even though I'm a staff and a doctor- never expect 1st class treatment...Berani comment...berani terima hakikat !

So be grateful !

hell_houndz said...

to sya zazooooooo......
suka suki la sy student yg xhbs blaja ke apa ke...
at least,sy xmengkritik sesuki ht je....
broden ur view la sista...
jgn tgk one side je,tgk je la dua2 side..
br fair..
law nk complain sgt,
tls je la srt kt kementerian keshtn ke,kerajaan ke,perdana menteri ke...
xpon,aduan rakyat yer...
maybe diorg th pe nk wat....
n tlg la hormat tuan punyer blog ni....ye.....
sekian terima kasih..