Follow Dr Han :)

Dr Han endorsed

Tuesday, September 28, 2010

the key to happiness

at the gym earlier today,
i was chatting with a fren

he  : how's work
me: same thing , different day
he : oncall again tomorrow?
me : yes  I am
he : wow , u must be damn rich , being oncall almost everyday
me : i wish!
he : hehehe  , macam tu la bro , keje gomen ... lu nak kaya  , keje ngan gua, join business
me : it's ok dude.. i'm fine being me rite now ...
he : well , u may not be in the most luxury situation and job now , but ur job is the most noble... that's for sure
me : ameen

well , being a doctor not gonna make u rich ,
unless u are a hot shot private surgeon
nonetheless ,  i feel good everytime i saved people lives

i do not expect my patients say " thank you" to me everytime i treat them
Even better , they said that it's a doctor job to save life and no need to thank them
they are paid to serve sick people
yes , i heard that before
and it's hurtful
nonetheless , i dont really bother about that
it's a blessing if my patients say "thank you doc! "
it's like a bonus
and if they say nothing ... i'm fine
i'm sure , God up there is counting everything ...

6 comments:

Hye ReaderS naMA saya AIMI said...

something to share..

akhbar 28/9/2010..

kotabharu-seorg lelaki menyaman hospital husm sbb wife dia meninggal krn kecuaian doktor trtinggal kapas di dlm rahim ketika pembedahan bagi melahirkan bayi...doktor tlh melakukn pembedahan bagi membuang kapas tersebut...after surgery tu,si wife coma...krn trlalu nazak,si wife meninggal...

-->apa komen doktor hannan???

pendapat saya,setiap manusia melakukan kesilapan...law da ajal,nak buat mcm mana...nk saman hospital,erm,tapi at least that doktor tried the best buat surgery buang blk kapas tu,tp da ajal si wife tu,even da buang,still meninggal...patot ke salahkan doktor 100%???bukan ke ajal dan maut tu d tangan tuhan???mungkin ada yang akan menyangkal pendapat saya nanti.

'perkara ni xterjadi kat ko,so senanglah ko cakap'

ye,betul...xterjadi kat saya...tapi this is just my thought...if terjadi kat saya,saya akan cuba redha n anggap itu sebagai 1 ujian dari tuhan...

persoalan saya,adakah kes saman macam ni menang kat court n adakah pihak hospital akan bayar ganti rugi??

Sue said...

Hospital kan ada liability insurance.... insurance la yg bayar, betul tak?

Hye ReaderS naMA saya AIMI said...

oh ye ke....

AziniMZ said...

oh teringat pulak masa bersalin.. doc tu tanya "Ni tahu tak tak jadi bedah.. baby keluar normal" sy jawab " tahu.. terima kasih doc " nurse2 lam ot gelak bila sy cakap terima kasih kat doc lam keadaan separa sedar.. =)

Hye ReaderS naMA saya AIMI said...

syukur la kak azini xde pape...
tu la,kadang2 kte lupa nk berterima kasih...

Hye ReaderS naMA saya AIMI said...

syukur la kak azini xde pape...
tu la,kadang2 kte lupa nk berterima kasih...