Follow Dr Han :)

Dr Han endorsed

Sunday, May 18, 2008

funny as it is part 2

this is a continuation from my previous entry..
the pointless and wasteful med students????

Some says that it's pretty much a stupid topic to be discuss about. However , since the writer of the letter below - literary "battered" the perception and impression of malaysian citizen toward overseas med students - let's just debate on the topic below for the next few days!

4 comments:

She's The One said...

aiseyman.. maybe MB tu jeless sebab dia tak dpt nak gi obersea..maybe dia. tak layak.. tu sebab dia mengiau kat paper tu..
abai kan je la nan...
:)
patutlah doktor kat labuan ni garang2 belaka..agaknya sebab tak dpt gi obersea kot...dorang jeles la tu...
encik hannan, buat bodoh jer....

wénkt said...

Aku memang dari kecik dah tau aku akan belajar kat luar negara. Bukan nak berlagak, sebab kalau aku fail SPM sekalipon, aku akan carik jalan untuk kumpul duit dan belajar kat luar negara. Kalau aku tak dapat carik kerja, aku akan peras ugut pemilik restoran-restoran Mamak untuk bagi aku duit supaya aku bleh belajar kat luar negara. Kalau tak boleh, aku akan blackmail Menteri Pendidikan supaya bagi aku biasiswa. Kalau tak jalan, aku akan jadi macam Shilpa Lee pecah masuk dalam kargo kapal terbang sampai kat mane-mane negara, dan sampai sane pandai-pandai la aku nak idop.

Bukan sebab aku benci Malaysia. Jauh sama sekali. Aku amat sayang kat Malaysia. Kaya, aman, kedai bukak hari-hari, banyak cuti, ade makanan, ade family aku, ade kawan-kawan. Malaysia walaupon dikelilingi negara-negara yang banyak bencana, banyak kemiskinan, tapi die terus unggul. Ade tsunami pon Malaysia kene sipi-sipi je. Ade gunung berapi, Malaysia rilek je. Ade Nargis, orang-orang Malaysia lepak je makan nasik ayam kat Keramat. Ade gempa bumi tengah-tengah malam, orang Malaysia bangun kejap pastu tido balik macam takde pape berlaku. Kenapa aku nak benci plak kan?

Tapi kalau aku lepak kat Malaysia dari kecik sampai aku mati, bayangkan semua benda yang aku akan miss. Terperangkap dalam satu budaya, satu pemikiran, satu cara hidup. Bukannye aku pegi luar negara untuk tukar budaya, tukar pemikiran dan tukar cara hidup. Aku cuma nak belajar dan memahami pulak orang lain punye budaya, pemikiran dan cara hidup. Aku takde plak cita-cita nak belajar kat sini supaya balik Malaysia kang boleh la aku kaler rambut jadi platinum blonde, pegang botol Jack Daniels tanpa rasa malu, boleh cakap Melayu slang omputeh (padahal bile melatah keluar 'opocot nenek kau' jugak, takde slang pon. Kalau ade yang melatah "ow-pow-chowt, nay-neck cow" memang aku baling besi penutup longkang depan umah aku).

Ade yang kate kalau nak hidup kat luar negara ni, kene expect for the worst. Banyak budak-budak luar negara yang macam dah ade satu buku survival guide untuk hidup kat luar dari Malaysia. Macam la nak kene duduk kat Amazon. Kene ade guide untuk elak kene makan harimau sume.

Tak payah pakai survival guide. Kalau nak duduk luar negara, satu je benda yang penting supaya hidup kite same je bahagia macam duduk kat Malaysia : penguasaan bahasa. Yep. Kalau tanak rasa macam duduk sorang-sorang, disisihkan, dipandang pelik, kite kene tau bahasa negara tu. Bukan setakat belajar, tapi kene menguasai. Sebab bahasa yang akan membukak semua pintu ke arah pemahaman budaya, mentaliti, dan akhirnye akan menyelamatkan kite daripada merasa cam terumbang-ambing kat negara orang.

Ade yang tampal kalendar besar-besar sambil tulis countdown kat tepi "XXX hari lagi untuk balik ke Malaysia." Lagi teruk, mungkin ade yang tulis "XXXX hari lagi sebelum habis belajar dan balik ke Malaysia buat selama-lamanya. Yahoo!!".

Ape teruk sangat ke hidup derang kat sane? Hari-hari kene baling telur busuk ke sampai benci sangat duduk oversea? Derang kate omputeh ni racist, suke pandang serong kat orang Malaysia, suke diskriminasi, suke cakap-cakap belakang. Penah tak derang terpikir bahawa derang sebenarnye yang tak nak bergaul, tak nak bercakap, orang tanye sepuloh patah die jawab sepatah, derang yang diskriminasi diri sendiri.

Mase mule-mule aku masuk kelas dengan budak French dulu pon aku rase segan gile. Asian inferiority complex. Rase cam "Eh, derang ni nak ke kawan ngan aku?" "Derang ni paham ke kalau aku cakap pape?" "Ape derang pikir pasal aku ek?"

Jadi aku pon buat la posing dengar MP3 sambil main henpon duduk tepi dinding. Konon-konon aku tak kesah derang tanak kawan ngan aku sebab aku ade MP3 ngan henpon aku yang menunjukkan aku adelah cool dan memiliki hidup yang ceria (main henpon = main SMS = ade kawan @ awek = ade life dan kawan sendiri = tak perlu buat kawan dengan derang).

Padahal derang ni tak pikir pape yang negatif pon pasal kite. Derang tak kesah pon kite ade ke takde kat situ, sampai la kite yang approach derang dan cube buat kawan. Sampai la kite sendiri yang buat impression kat derang bahawa kite ni sebenarnye boleh dibawak bersembang. Kalau tanak dipandang macam outcast, janganla kite sendiri yang buat personaliti outcast.

Kalau kite ade limit, bagitau derang. Aku tak minum, aku tak makan babi, aku kene buat ni, aku kene buat tu, sebab aku Islam. Aku kene puasa sebulan, jadi time tu aku takleh makan ngan korang. Ni sejadah, bukan tuala, jadi jangan lap muke ko kat situ. Jangan pakai kasut masuk rumah aku.

Tapi jangan korang pegi buat satu list pastu tunjuk kat derang, "Ni sume bende yang aku takleh buat." Camtu memang la derang pandang ko semacam je. Cakap sikit demi sikit la. Kalau derang tak tanye, takyah la cakap.

Semalam aku join BBQ belakang umah aku, derang ajak. Derang siap kate, "Kitorang tau ko takleh makan sosej sume tu, jadi ko takyah bayar. Tapi kitorang nak ko join je, minum Coke ke ape ke. Ko makan la siap-siap kat umah ko."

Derang ni memahami je. Bukan derang paksa-paksa. Ingat derang ni sume Hitler ke jenis yang kuku besi. Kalo tanak buat, takyah la buat. Aku pegi besday parti mana-mana pon aku tak la makan ape yang ade. Aku tengok la kalau ade keropok keju ke, piza seafood ke, aku amik la. Kalau takde, takyah makan. Diri je kat situ sembang-sembang ngan orang. Datang besday parti pon bukan sebab nak melantak. Jangan sebab derang tak paham ko tak makan sume tu, terus ko tanak datang majlis yang derang buat. Konon-konon derang tak menerima keislaman ko.

Haritu kawan aku buat majlis paella, makan kat umah die. Die ajak aku, pastu die kate, "Jangan risau. Dalam paella tu aku cume letak nasik, kacang pis, carrot ngan tuna. Ayam ngan pork sume aku dah asingkan dalam pinggan lain, sape nak amik, amik la."

Kalau ko dapat terangkan baik-baik pasal prinsip ko, derang akan hormat sebab derang pon ade prinsip gak yang diorang nak orang lain hormat. Camane nak terangkan prinsip ko? Kene cakap ngan derang. Camne nak cakap ngan derang? Kene gune bahasa derang. Camne nak gune bahasa derang? Kene belajar. Camne kalo derang tak paham? Kenapa pulak derang tak paham kalo ko gune bahasa derang. Tu maknenye ko tak menguasai bahasa derang. Menguasai bukan maknenye cakap takde accent, paham sume perkataan, sume ekspresi, takde salah tatabahasa. Gile la camtu. Menguasai ni maknenye ko boleh paham sume yang diorang cakap (kalau tak paham suruh derang terang, jangan bodoh sombong) dan korang boleh menyampaikan maksud korang dengan berkesan, tak kesah la salah grammar ke ape.

Dalam hidup student ni yang paling penting adelah kawan. Camane pon kite mesti akan carik kawan. Kalau takde kawan tu yang jadik tensen dan susah hati. Ade yang kate memang susah sangat nak carik kawan kat oversea kecuali kawan Malaysia sedia ade yang sama-sama belajar ngan kite. Susah carik kawan sebab kite yang sebenarnye tanak carik kawan. Bile cakap, kite takut-takut sebab malu kalau salah grammar. Lama-lama, kite terus tanak cakap. Pastu takde kawan, pastu rasa tensen dan bosan, pastu terus keluar kalendar "XXX hari lagi nak pulang ke Malaysia."

Bile blaja kat luar negara, jangan rasa rendah diri. Anggap budak-budak tu macam kawan-kawan korang kat Malaysia je. Sile cube bercakap, tapi jangan lebeh-lebeh. Sile faham budaya derang (jangan asik nak kutuk je, walaopon banyak benda yang kite rasa nak kutuk). Sile senyum. Senyum ni sangat berguna. Senyum yang ikhlas la, bukan senyum yang mata kuyu tu.

Kepada budak-budak France yang tengah buat preparation, dua taun yang korang blaja bahasa tu memang amat penting sebab kat Ecole memang dah takde camtu. Kat INSA ni, budak-budak China ngan Vietnam sume jadi kera sumbang sebab derang takde preparation bahasa cam kita. Kalau budak French nak cakap ngan derang, derang akan lari sebab takut tak reti nak balas. Ade yang pandai gile nak mampos tapi tak paham cekgu ajar dalam kelas maka terus fail. Sume sebab masalah bahasa. Kalo korang rase French maseh tak cukup hebat, janganla balik Malaysia taun ni sebab lepas 2 bulan cuti kat Malaysia, kompem la makin kurang hebat.

Petang-petang sile tengok Questions Pour Un Champion sebab pengacara tu baca soalan bukan main laju. Mule-mule tengok memang la rase cam tak paham pape. Lama-lama korang akan paham sume. Bukan sebab pengacara tu cakap makin lambat, tapi sebab korang yang makin biasa dengan kelajuan die cakap. Kalau nak harap die cakap macam profesor French korang memang takleh la kan. Budak-budak French ni cakap lagi laju. Jadi kene biasekan.

Sekian time kaseh.

-- diadaptasi dari blog orang lain

CT DALILAH said...

i would love to meet this mahasiswa biasa face to face...wat was he/she thinking? damn funny la~ can't stop laughing when i first read about it.will definitely write about it n put my 2 dolars of it in my blog one of these days

mummysyafie said...

nan..sowi erkk..no komen pasal ni..

sajor nak up kan sikit jumlah kat sebelah tepi tu