Follow Dr Han :)

Dr Han endorsed

Wednesday, September 10, 2008

Duromine


Someone asked me about this "slimming" pill at the chatterbox yesterday. It's actually called Duromine, not duramin.


This pill is an appetite suppressant medication , which can only be prescribed by doctors. Meaning, u cant simply buy this drug at the counter.


"Actually, pill ini hanya direkomenkan utk orang2 yg mempunyai BMI lebih dari 27 dan pada masa yang sama ade masalah darah tinggi, ade diabetic , high cholesterol and memang jenis gemuk yang x dapat den nak menolong la "


An interesting fact about this drug - it's NOT LEGAL in EUROPE! hehhehe.. Pasai apa? Coz this drug is actually the sama species as amphetamine! ( dalam DUROMINE ada active substance namanya phentermine , haaa.. nama pon nama sama ngan amphetamine kan? )Well, u should know what amphetamine is ... the famous drug being used by all drug addict worldwide. Meaning, DUROMINE has a lot of adverse effect!


So, here are the side effect of DUROMINE :)

  1. Euphoria ( khayal ) , excess energy ( terlebih power ) , restlessness ( xle dok diam)
  2. Insomnia , Difficulty in breathing (susah nak bernafas)
  3. Headache
  4. Increase Blood Pressure
  5. Impotence :) .... hehehe... ada harapan mandul
  6. Diarrhea

So, as a conclusion, DO NOT simply take this meds unless the doctor prescribes it to YOU :)

12 comments:

ShaSharina the Chatterlyme said...

Great article,dr!!

i've ever consumed Duromine few years back..and the side effect dahsyat sey...

sleepless nights..mlm org tido kita terkebil kebil takleh tido..mood swing pun dahsyat,sikit2 naik darah..totally no mood to eat anything but tu lah the side affect make me stop taking the medicine...

Mrs.Sheikh said...

ingat baru nak try...
sebab kite dah debab laa

lipo ok takk?? yg laser..

Mummy Hanny said...

erk..sepanjang keje ni, baru bbrp org je yg akak jumpa obese patient prescribed with medication. yg lain sume kene ikut nasihat dietitian!

Hannan said...

shasharina :)

ha... tu la pasal ubat ni kene ban kat european country dear
dasyat sgt....

Hannan said...

mrs sheikh..
x yah la try ubat ni
gi jer buat lipo terus
cepat , tepat dan mantap!

Hannan said...

mummy hanny....
tu la pasal
sepatutnya akak yg buat artikel pasal ni. :P

lily lotus said...

tq for the info!
baru tau :D
anyway i link ur blog yer..

mummysyafie said...

tapi kan..ada dak opis cuba tau..hihihihi...tak tau lah kesan dier camne..

biar lah gemok pun..janji bahagia

wénkt said...

nak nak

peej said...

i pernah makan ni dulu..mmg berkesan..
turun banayak gile..
tp ade side effect la..
asyik2 pengsan..tp few second je la..
then if sukan ke apa..mmg kering sgt tekak..sampai xleh nak nafas..
gile scary..
tu yg stop tu.. ;p

pearlEJ said...

ishhhh... lebih baik kurus cara lambat, means exercise n diet laa kann... tak sanggup nk ambik ubat nihh... tgk kawan ej sorang tu dah mcm 'penagih' lak sbb dok ambik ubat nih... scary wooo....

TauruzMama said...

i pnah amik ubat neh last few years...
hyperaktf leww..sesak nafas..
scary la..